3dlogo-200Gelders Erfgoed heeft ons museum in staat gesteld om 3D-opnames te maken van een aantal bijzondere objecten uit onze collectie.
Klik op onderstaande afbeeldingen waarna de opname getoond wordt.
Met dank aan Gelders Erfgoed en Marcel Köppen Fotografie.

Knipsel
Kan aardewerk Merovingisch 5e eeuw objectnr. : 0247-2060
Collectie Archeologie Liemers Museum

Een aardewerk kan van 26 cm hoogte, met een niet al te bolle vorm en een vrij slanke hals, die eindigt in een schenktuit. Het geheel is voorzien van een bandoor. De kan is van geel ruwwandig aardewerk en op de draaischijf vervaardigd.
De vorm komt voort uit de Romeinse traditie, maar op grond van het materiaal kan de kan kort na de Romeinse tijd in de 5e eeuw gedateerd worden. Deze kan is in de vijftiger jaren gevonden bij het leggen van een telefoonkabel in Didam. Daarbij werd de bovenrand beschadigd, maar deze is later gerestaureerd. Vermoed wordt dat het om een grafgift gaat.

Beeldje van brons voorstellende een everzwijntje Romeins

objectnr. : 0247-HAS-1000
Collectie Archeologie Liemers Museum

Het bronzen everzwijntje, dat uit de tweede eeuw na Chr. dateert, is waarschijnlijk gemaakt in Gallië. Het is vergelijkbaar met enige exemplaren die in het Louvre in Parijs bewaard worden. Aan de achterzijde onder de staart is een gedeelte te zien waar het beeldje mee vastgezeten heeft, mogelijk op een helm. Het everzwijn was een dier waar veel op gejaagd werd en dat bekend stond als agressief en wild. Daardoor werd het dier ook als symbool voor de onverschrokkenheid en kracht van de soldaat gebruikt.
Afmetingen: hoogte 7 cm, breedte 8,5 cm.

Beeldje van brons voorstellende de godin Minerva

objectnr. : Ddm-44090
Collectie Archeologie Liemers Museum

Beeldje van de godin Minerva , Romeins 2de / 3de eeuw na Chr. Piepvondst van Peter Jonkman naast een uitgegraven wegcunet/rioleringssleuf.
Minerva, dichter van Jupiter, was de godin van wijsheid en wetenschap die heerste over de handel en nijverheid van Rome. De godin beschermde ook schrijvers, dokters, onderwijzers en handwerklieden.

Minerva is afgeleid van de Griekse Pallas Athene, die in volle wapenuitrusting uit het hoofd van haar vader Zeus zou zijn geboren. De helm herinnert nog aan de Griekse oorsprong van Minerva. Later werd zij een oorlogsgodin.

Helaas is het beeldje incompleet. In haar rechterarm hield zij oorspronkelijk een speer, terwijl ze met haar linkerhand op een schild leunde.
Hoogte: 9,5 cm

Kruik van steengoed uit Westerwald objectnr. : 0247-4206
Collectie Archeologie Liemers Museum

Deze kruik van steengoed uit Westerwald is gevonden tijdens een opgraving naar de burcht van Zevenaar. De kruik is gedateerd tussen 1600 en 1675 en voorzien van zoutglazuur.
Afmetingen: hoogte 25,5 cm, diameter 16,5 cm, hals 7 cm.

Beeldje voorstellende "De Vier Tamboers"

objectnr. : SM 0606.01
Collectie Diversen Gelders Schuttersmuseum

Beeldje (replica) voorstellende 'De Vier Tamboers' naar het origineel van Ubbo Scheffers. Het originele standbeeld is door de burgerij van Zevenaar aan de gemeente aangeboden ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gemeentehuis in 1959. Het kunstwerk kan worden gezien als een oorlogs- en bevrijdingsmonument. Tijdens de oorlog sneuvelden tamboers van de vier Zevenaarse schutterijen en schuttersgilden. In hun persoon wil de gemeente al diegene herdenken die tijdens de oorlogen gevallen zijn. Er zit een verklarende tekst los bij. Het beeldje en de verklarende tekst zijn geschonken tijdens het Landjuweel 2002 dat is gehouden door de vier Zevenaarse schutterijen aan alle deelnemende schutterijen en één exemplaar is geschonken aan de Gelderse Schutters Federatie St. Hubertus.

Fietslantaarn carbid

objectnr. : 00346
Collectie Huishouding Liemers Museum

Fietslantaarn carbid van de fabrikant Gloria. Tussen ongeveer 1895 en 1945 hebben mensen gebruik gemaakt van carbidlampen die werkten op acetyleengas. Dat gas komt vrij als je water laat druppelen op een blok(je) carbid. Als je het vervolgens aansteekt geeft dat een helder wit licht. Inmiddels is de carbidlamp een vergeten vorm van verlichting. Toch waren er destijds verschillende toepassingen, zoals verlichting voor fietsen en auto's en bestonden er zelfs installaties waarmee gebouwen of complexen voorzien konden worden van acetyleengas. Deze fietslantaarn is gebruikt in de jaren 1940-1945 en maakt deel uit van de tentoonstelling over de tweede wereldoorlog.

Buizenradio zonder kast uit WO II

objectnr. : 09687-01
Collectie Huishouding
Liemers Museum

Buizenradio zonder kast uit de 2e wereldoorlog 1940-1945. De radio is voorzien van een indicatorbuis, ook wel kattenoog genoemd, die werd gebruikt als afstemindicator om te beoordelen hoe sterk de ontvangst van het te ontvangen radiosignaal was. De spanning is op de transformator instelbaar op 110 - 130 - 150 - 220 en 240 Volt. Op de schaalverdeling aan de voorzijde van het type FRAIKIN 760J kon men de frequentie afstemmen.
De radio is destijds uit wel 20 oude radio's samengesteld.

Kruik door Laurens Goldewijk 2007

objectnr. : 08600
Collectie Ambachten en Landbouw
Liemers Museum

Kruik met oor en stop van aardewerk in de kleuren rood, zilver en koper. Vervaardigd door de Zevenaarse pottenbakker Laurens Goldewijk.

Platte schijf door Laurens Goldewijk 2007

objectnr. : 00346
Collectie Ambachten en Landbouw Liemers Museum

Platte schijf van aardewerk in de kleuren rood en blauw vervaardigd door de Zevenaarse pottenmaker Laurens Goldewijk.