Laurens Goldewijk, 50 jaar pottenbakken in de Liemers

goldewijkVolgend jaar beoefent de bekende pottenbakker en keramist Laurens Goldewijk het ambacht van pottenbakker ruim 50 jaar en viert hij zijn 75ste verjaardag. Een mooie gelegenheid om een overzichtstentoonstelling te organiseren. De tentoonstelling toont een overzicht van al zijn werk, zowel uit zijn beginperiode als recent werk. Tijdens de tentoonstelling zal het getoonde werk ook te koop zijn.

Laurens is geboren op 8 december 1943 in Vragender bij Lichtenvoorde. Na zijn schooltijd wordt hij patissier, een beroep wat hij bijna 15 jaar lang zal uitoefenen. Tijdens de militaire diensttijd komt hij in aanraking met Frans Slot uit Epe. Bij hem leert Laurens de kunst van het draaien en glazuren. Slot beschouwt hem als zijn meest getalenteerde leerling. Vanaf november 1973 werkt Laurens in de voormalige korenmolen Lentemorgen in Zevenaar. Naast zelfstandig pottenbakker is hij ook leermeester aan het Kreatief Centrum de Gruitpoort te Doetinchem. Laurens heeft van Frans Slot de glazuren en de glazuurrecepten overgenomen. Deze recepten zijn ooit afkomstig geweest van Chris Lanooy. Ook Laurens werkt geheel in de traditie van de Eper school. Op 3 december 2008 pakte Laurens zijn laatste oven uit. Goldewijk stopt ermee, omdat strenge milieueisen het experimenteren met glazuren onmogelijk maken. Hij zal vanuit huis en op markten nog op zeer kleine schaal verder gaan.

Daarnaast heeft Laurens Goldewijk tot dit jaar nog les gegeven aan 25 leerlingen per week bij Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar. Hij wil op die manier ervoor zorgen dat de oude technieken niet verloren gaan. 'Dat vind ik heel belangrijk en de mensen zelf genieten ook enorm van het draaien en boetseren, de meest gekke vormen kunnen zo gemaakt worden.'

Tot en met 10 december 2017 is het werk van Laurens in het Liemers Museum te bewonderen en te koop.

************************  Belangrijk   ****************************

Tijdens de tentoonstelling is er veel werk verkocht. Omdat een groot aantal kopers het gekochte werk de laatste dagen van de tentoonstelling komen ophalen wordt de omvang van de tentoonstelling helaas steeds beperkter.

‘Genieten van het draaien en boetseren’