Slim zoeken

 

Meer ...

Het Liemers Museum ligt op circa 100 meter van station Zevenaar en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Kerkstraat 16,
6901 AB  Zevenaar
085-0409971
vvv

Samen Geschiedenis Beleven: een bijzonder aanbod voor scholen!


Op 1 juni 1816 en op 1 maart 1817 werd een aantal Kleefse gebieden door Pruisen overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden. Daardoor kwamen de gemeenten Zevenaar en Duiven en de plaatsen Wehl, Huissen, Malburgen. Lobith, Hulhuizen, Kekerdom en Leuth bij Nederland. Op 1 maart 1817 werd een aantal tot dan toe Nederlandse gebieden (o.a. Schenkenschans en Borghees) aan Pruissen overgedragen.

 

grensboek3In kader van het project Samen Geschiedenis Beleven dat gesubsidieerd wordt door de Euregio Rijn-Waal is het boek "Grenspassages/Grenzgänge" uitgebracht. Dit boek bevat mooie verhalen en achtergrondinformatie over de overgedragen gebieden in de periode 1795-2017 en wordt aan scholen in onze streek aangeboden om de bijzondere geschiedenis van de eigen streek onder de aandacht te brengen van jonge inwoners.

 

Aanvullend op het boek bieden we ook het volgende aan:

  • De auteur van het boek en oud-leerkracht Emile Smit kan wellicht op uw school komen en op een beeldende manier het verhaal van de streek bij de leerlingen onder de aandacht brengen. Dit kan in overleg en is voor de school kosteloos.
  • De reizende tentoonstelling Grenzland 2016 die uit 10 oprolbare panelen bestaat is kosteloos te lenen.

Tevens hebben we aan de scholen de poster van de Canon van de Liemers gestuurd. Op de website www.levenindeliemers.nl is op een beeldende manier de geschiedenis van onze streek te zien. Hier ziet u dat de geschiedenis van de Liemers sterk afwijkt van de Nederlandse. Zo was hier geen sprake van een Gouden Eeuw, maar werd deze regio in die tijd juist geteisterd door oorlogen en epidemieën.

 

Al deze initiatieven om de mooie, boeiende en bijzondere geschiedenis van de Liemers onder de aandacht te brengen en te laten ‘leven’ bij haar inwoners. Dit omdat ze het verdient...

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Degen, educator van het museum k.degen@liemerskunstwerk.nl , tel. 0316-581830.

Grenzland animatedgrenzlandpanelen

 

Reizende tentoonstelling Grenzland 2016

Grenzland 2016 een reizende tentoonstelling over 200 jaar Gelderse oostgrens en 200 jaar verbonden zijn is te zien bij Kusntwerk! Liemers Museum van 11 oktober tot en met 3 november 2016.

Grenzland 2016 staat stil bij de feestelijke herinnering dat op 1 juni 1816 de enclaves Zevenaar, Duiven, Wehl, Huissen, Malburgen, Hulhuizen, Kekerdom en Leuth bij Nederland gevoegd werden.

In het kader van het festival Grenzland is er een tentoonstelling ontwikkeld.

De tentoonstelling is een initiatief van het Kunstwerk! Liemers Museum, Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg en het Historisch Verband de Liemers.

De tentoonstelling gaat onder andere over de geschiedenis, het dialect, de godsdienst en tradities. De informatie is zowel in het Nederlands als het Duits te lezen en te beluisteren.

Kunstwerk! Liemers Museum

Open op dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur

Kerkstraat 16 in Zevenaar

Telefoon 0316 581830 

www.liemersmuseum.nl

 

Blijf op de hoogte en ontvang het laatste nieuws over ons museum op Twitter!

 

twitterbutton.nl

 

twitterfacebookVVVInloggen medewerkers