Slim zoeken

 

Meer ...

Het Liemers Museum ligt op circa 100 meter van station Zevenaar en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Kerkstraat 16,
6901 AB  Zevenaar
085-0409971
vvv

 

Dit project is opgezet in samenwerking met het NME en het Liemers Museum. Tegenwoordig hebben wij op het werk, in school en in huis allerlei apparaten die het werk een stuk lichter (aangenamer) kunnen maken in vergelijking met vroeger. Daarnaast waren er toen grote gezinnen, waar kinderen al vroeg mee moesten helpen met verschillende huishoudelijke klussen.

 

Oppassen op de jongere broertjes en/of zusjes of op het stukje land werken waar groente werden verbouwd. School was streng en vrije tijd was er niet echt. Meestal gingen de kinderen na de lagere school al aan het werk. Kinderarbeid kwam in bepaalde fabrieken nog steeds voor. Kortom er is in de loop van de tijd heel wat veranderd.

 

edu theet 1

 

Bij dit project hoort een leskist met allerlei materialen die klassikaal te gebruiken zijn ter voorbereiding op het museumbezoek. De kist bevat een docentenhandleiding, een tijdbalk die de leerlingen aan kunnen vullen met eigen familiefoto’s, speelgoed van vroeger dat de leerlingen kunnen uitproberen, materialen om ‘wintergroentes' te kweken in de klas. Het project “Theet en Doortje” bestaat uit introductielessen op school. Daarna een bezoek aan het Liemers Museum en het Gelders Schuttersmuseum, waar de leerlingen:

 

A: Na een korte rondleiding waar van alles wordt verteld over het werk en leven van vroeger  (ca.1900),  gaan de leerlingen op zoek naar de ouderwetse gebruiksvoorwerpen (die verdekt staan opgesteld in de vaste presentatie), ze proberen de naam van het voorwerp op te schrijven of in ieder geval, waar het voor werd gebruikt. Na de zoektocht worden in groepsverband de antwoorden vergeleken en gaan ze op zoek naar de moderne variant. 

 

B: In de educatieruimte gaan de leerlingen aan de slag met de ‘vuile’ was: sop slaan met de sopklopper, schrobben met een borstel en groene zeep op het wasbord, spoelen en natuurlijk gaat de was door de wringer en komt uiteindelijk aan de waslijn te hangen.

 

C: Van een medewerker van het NME krijgen de leerlingen van alles te zien, te horen en te proeven van seizoensgebonden groentes.

 

Op school vindt de verwerkingsles plaats.

 

N.B.: Theet en Doortje wordt om het schooljaar door het NME ondersteund. Schooljaar 2017-2018 zal het NME weer mee doen. Maar Theet en Doortje kan ook zonder NME aangevraagd worden. De leskist met de bijbehorende materialen wordt door het NME op school afgeleverd. Het programma in het museum wordt aangepast.

 

Doelgroep: groep 5/6
Tijd/duur: 1½ uur
Bijzonderheden: minimaal 3 weken van te voren aanmelden via museumeducatie@liemerskunstwerk.nl
Leskist: bij dit project hoort een leskist met verschillende materialen die via het NME wordt aangeleverd. Deze leskist kan maximaal 2 weken uitgeleend worden.
Kosten: € 75,- per groep; (+ 6 klavertjes voor het NME).

 

Blijf op de hoogte en ontvang het laatste nieuws over ons museum op Twitter!

 

twitterbutton.nl

 

twitterfacebookVVVInloggen medewerkers