Slim zoeken

 

Meer ...

Het Liemers Museum ligt op circa 100 meter van station Zevenaar en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Kerkstraat 16,
6901 AB  Zevenaar
085-0409971
vvv

 

Op 19 december 1981 gaf toenmalig Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, mr. W.J. Geertsema het officiële startsein voor het Liemers Museum. Aan de lange jaren van voorbereiding was daarmee een einde gekomen. De eerste aanzetten tot de stichting van een streekmuseum in de Liemers dateerden al uit 1948. Maar het duurde tot november 1975 voordat het stokje daadwerkelijk werd opgepakt door Ton Veltman, leraar biologie aan het Liemers College van Zevenaar. Hij stuurde een zestal potentieel geïnteresseerden een brief, waarna deze groep begin 1976 de eerste stappen zette.

 

Bijdragen aan het historisch bewustzijn

De zes initiatiefnemers wilden een museum oprichten, om voorwerpen die betekenis hebben voor de historie van de Liemers te bewaren, conserveren en presenteren. Om zo een bijdrage te leveren aan het historisch bewustzijn in onze streek. De diepste oorzaak van het initiatief lag in het feit, dat de Liemers in culturele ontwikkeling achter bleef bij andere regio's. Ook waren al veel historische en archeologische voorwerpen uit de Liemers elders terecht gekomen.

 

Huize Mathena

Ter voorbereiding sprak de groep met andere Liemerse mensen. Ook volgden er werkbezoeken aan musea in de regio en moest er een locatie worden gezocht. Het aanbod van de Turmac om gebruik te maken van de oude havezate Huize Mathena was dan ook een meer dan welkom geschenk. Nog voor de officiële start werden de eerste tentoonstellingen al opgezet. Men probeerde zo de aandacht op het museum te vestigen, maar ook streekgenoten over te halen tot het inbrengen van voorwerpen.

 

Materiaal uit de Liemers

Aanvankelijk was elk voorwerp welkom, maar gaandeweg kon het museum zich beperken tot alleen het materiaal uit de Liemers. Na de opening ontpopte het museum zich tot organisator van onder andere educatieve en wisselende tentoonstellingen. Ook de contacten met scholen werden tot stand gebracht en dankzij de niet aflatende inzet van (momenteel wel zestig) vrijwilligers, wist het museum in korte tijd uit te groeien tot een Gelders begrip.

 

Vrijwilligers

Al vanaf de oprichting draait het museum dankzij zijn vrijwilligers. De meesten zijn actief bij het beschrijven en fotograferen van (binnenkomende) voorwerpen. Maar niet alleen op het terrein van de collectieregistratie functioneert het museum dankzij vrijwilligers, ook op het terrein van wisseltentoonstellingen, het onderhoud van het gebouw en op het terrein van de ontvangst en begeleiding van bezoekers zijn vele vrijwilligers actief.

 

Op zoek naar nieuwe huisvesting

Op 30 juni 2007 hoorde het museum dat het per 1 juli 2009 Mathena moest verlaten. Een zoektocht naar nieuwe huisvesting begon en in 2009 werd die gevonden in de Kerkstraat 16 te Zevenaar in het voormalige pand van hotel De Pauw. Om het gebouw geschikt te maken moest het museum enige tijd de deuren sluiten. In februari 2010 werd een klein deel van het nieuwe gebouw geopend. Op 13 juni vond de officiële heropening van het Liemers Museum in de Kerkstraat plaats. In dit nieuwe gebouw is naast het Liemers Museum ook het Gelders Schuttersmuseum gevestigd.

 

De blik naar buiten

Door de verhuizing is de totale museuminrichting vernieuwd. Het verhogen van de registratiegraad van de collectie blijft een belangrijk speerpunt. Daarnaast sluit het museumaanbod steeds beter aan op de vraag van scholen en wordt het educatie aanbod creatiever. Ook stimuleert het museum het bezoek van groepen (van kinderfeestjes tot privérondleidingen). Dit alles past bij het streven naar professionalisering. Het motto van het Liemers Museum is daarom ook niet voor niets: de blik naar buiten.

 

 

Blijf op de hoogte en ontvang het laatste nieuws over ons museum op Twitter!

 

twitterbutton.nl

 

twitterfacebookVVVInloggen medewerkers