Slim zoeken

 

Meer ...

Het Liemers Museum ligt op circa 100 meter van station Zevenaar en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Kerkstraat 16,
6901 AB  Zevenaar
085-0409971
vvv

 

 De collectie Nijverheid en Industrie omvat voorwerpen uit bedrijfstakken die de financieel-economische basis in de Liemers hebben gevormd: fabrieksnijverheid en ambachten. U treft zowel gereedschappen aan van schilders, timmerlieden en drukkers als producten van de inktfabriek De Gimborn. Deze fabriek, die lang in Zevenaar gevestigd was, had landelijke bekendheid vanwege zijn gimgom, inkten en diverse kantoorbenodigdheden. 

 

nin bo 1370 054vw1 q5nin 04239vw q5

 De Gimborn was gehuisvest in het Doelengebouw in Zevenaar. In de vijftiger jaren van de 20e eeuw verhuisde de fabriek naar een nieuw gebouw aan de Spoorstraat in Zevenaar. Dit gebouw staat er nu nog. Bijzonder aan de deelcollectie is de hoeveelheid objecten en het overzicht dat de collectie biedt. Topstukken zijn de vele inkt- en gomflessen met originele etiketten, het reclamemateriaal, de ontwerptekeningen van het nieuwe gebouw aan de Spoorstraat, de koker die ingemetseld heeft gezeten in het gebouw en de glas-in-loodramen uit het gebouw met de bedrijfsleus.

 

nin 5373

 

De drukkers zijn vertegenwoordigd met twee complete zetbokken met bijbehorende zethaken, loden letters en diverse clich├ęs. Vanouds speelt ook de steenindustrie een grote rol in de water- en kleirijke Liemers. Het proces van stenen en pannen bakken wordt aan de hand van foto's en objecten toegelicht. De geschiedenis van sigarettenfabriek de Turmac vindt u in de deelcollectie Turmac Collectie.

 

nin 05265vw q5

 

 

Blijf op de hoogte en ontvang het laatste nieuws over ons museum op Twitter!

 

twitterbutton.nl

 

twitterfacebookVVVInloggen medewerkers